S.S.S.
- Anasayfa
- S.S.S.
S.S.S.
Sık Sorulan Sorular
Rinoplasti ameliyatı burnu yeniden şekillendirmek amacıyla yapılan fonksiyonel ve estetik bir cerrahidir. Burun, yüzümüzün ortasında yer alan ve yüz görünümünün kendine özgü ifadesini sağlayan en önemli organdır. İnsanlar aynaya baktıklarında görmek istedikleri ifadeye ve kendileri için ideal olan güzel kavramına kavuşmak için rinoplasti ameliyatı olmak isterler.
Rinoplasti ağrılı bir ameliyat değildir fakat hem yüzde gelişen ödem hem kullanılan bandajlar yüzünden bir gerginlik hissi olacaktır, bazı hastalarda ağrı hissi az da olsa gelişebilir ve fakat basit parasetamol tarzı ağrı kesicilerle çözülebilir. Burun içine tampon koyulmuş ise ona bağlı hafif bir yanma hissi geçici olarak oluşabilir.
Ameliyat öncesi görüşmenin en önemli faydalarından biri hastanın beklentilerinin ve cerrahın bu beklentilerin ne kadarını karşılayabileceğinin ortaya konulmasıdır.
Hastalar genellikle içinde bulundukları sosyokültürel çevrenin kendilerine kazandırdığı güzellik algılarına göre ideal bir yüz ve burun yapısı hayal eder. Hasta bu ideal burun algısını hekime anlatır ve hekim hem hastanın , hem çevresinin hem de ameliyatı yapan kişi olarak bizzat kendisinin beğeneceği bir burun oluşturmaya çalışır. Ameliyat öncesi görüşmede, hekim hastanın beklentilerinin ne kadar gerçekçi olup olmadığını anlamak durumundadır.
Ayrıca burunda düzeltilmesi gereken deformiteleri belirlemek açısından ameliyat öncesi görüşme çok önemlidir. Hekim hastanın cilt yapısını, kıkırdak yapısını , yüzünde var olan izleri , başka bir hastalık öyküsü olup olmadığını inceler ameliyat için gerekli planlamaları yapar ve hastaya uygun ideal burun yapısını belirler.
Ameliyatın ana amacı kişinin yüzüyle uyumlu doğal ve daha iyi görünen bir burun oluşturmaktır.
Ameliyatın sonucu, yapan hekime bağlı olduğu gibi , hastanın yaşı, kıkrıdak ve kemik yapısı, cilt yapısı ile de ilişkilidir. Ayrıca hastanın sigara içip içmediği yara iyileşme hızı gibi faktörler de ameliyat sonrası iyileşme dönemi açısından önemlidir.
Rinoplasti genellikle genç erişkin kişilerin tercih ettiği bir ameliyattır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte ameliyat konforunun artması 50 li ve 60 lı yaşlarda da bu ameliyatı olmak isteyen hastalarımız mevcuttur.
Burunda şekil değişikliği yaparken burnun fizyolojik fonksiyonlarını korumak çok önemlidir. Rinoplasti ameliyatı burun tıkanıklığına neden olmaz ve hatta kişinin burnunda septum deviasyonu ( burun orta duvar eğriliği), burun yan duvarından kaynaklanan konkaların büyüklüğü gibi mekanik engeller varsa, bunlar ameliyat öncesi yapılan muayenede saptanarak rinoplasti sırasında eş zamanlı olarak çözülmelidir. Bu sayede rinoplasti sadece estetik değil aynı zamanda fonksiyonel bir ameliyat haline gelmektedir.
Rinoplasti de iki yaklaşım söz konusudur. Biri endonazal yaklaşım yani kapalı teknik rinoplasti diğeri de eksternal yaklaşım yani açık teknik rinoplastidir.
Kapalı teknik rinoplasti de yapılan bütün kesiler burun içinden olduğu için dışarıdan baktığımızda ameliyat sonrası herhangi bir iz olmayacaktır. Açık teknik rinoplasti de her iki burun deliğinin orta bölümünde yer alan kolimela denen bölüme yapılan küçük bir insizyonla girişim yapılacaktır.
Bu insizyon sonrasında ameliyat bitiminde esetik dikişlerle kapatılacağı için ve burnun alt tarafında kalacağı için dikkat çekici bir iz oluşmamaktadır.
Rinoplasti ameliyatından önce dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri ilaç kullanımıdır. Rastgele aspirin, ya da bazı ağrı kesicilerin kullanımı ameliyat sırasında kanama oluşmasına sebep olacağı için özellikle kaçınılmalıdır.
Onun dışında ağrı durumu oluşursa doktorla iletişime geçilip ne tipte bir ağrı kesici alınacağı konuşulabilir. Yine sigara kullanımı ameliyat öncesinde sonlandırılması gereken bir durumdur. Ameliyattan sonra da 2 hafta süresince sigara kullanımından kaçınılması gerekmektedir.
Alkol kullanımı da ameliyat öncesi uzak durmamız gereken bir durumdur. Hem sigara hem alkol ameliyat sonrası beslenmeyi bozan, iyileşmeyi geciktiren negatif faktörlerdir.
Günümüzde erkekler de kadınlar kadar dış görünümüne dikkat ettiği için son zamanlarda rinoplasti olan erkek hasta sayısında bir artış olmuştur.
Günümüzde rinoplasti olan hastaların %30 ila 40’ını erkek hastalar oluşturmaktadır. Erkek hastalarda uyguladığımız rinoplasti kadınlara göre biraz farklıdır. Çünkü çok abartılı değişiklikler feminen bir yüz görünümünün oluşmasına sebep olabilir. Bu erkek hastalarda istemediğimiz bir durumdur.
Özellikle burun sırtının aşırı oyuk olması ve burun ucunu aşırı kaldırmak bu feminen görüntüyü oluşturan en önemli sebeplerdir. Bunlara çok dikkat ederek erkek hastalarda rinoplasti yapmak gerekir.
Ameliyattan sonraki gün çok sıcak bir ortamda olmamak kaydıyla duş alabilirsiniz. Aşırı buhar ve sıcak mevcut bandaj ve atellerin gevşemesine sebep olabilir.
Bunun dışında su direkt yüz ve buruna değmemelidir. Dolayısıyla saç ayrı vücut ayrı olacak şekilde yıkanmakta fayda vardır. Burnumuzun dış kısmında burun ateli aşağı yukarı bir hafta kalacaktır. Bu bir hafta süresince atelden ötürü ikinci haftada da burun sırtını plasterlerle ödem gerilemesi için destekleyeceğimizden aynı şekilde baştan aşağı yıkanmak mümkün olmayacaktır.
İkinci haftanın sonunda tüm bandajlar çıktığında rahatlıkla banyonuzu yapabilirsiniz.
Açık teknik rinoplasti ameliyatı yapıldığında burun ucunda her iki burun deliğini ayıran kolumella denen bölümde ciltte dikiş olmaktadır. Bu dikişler 7. günde alınmaktadır. Burun içinde ise kendi kendine eriyen dikişler vardır ve alınmasına gerek yoktur. Dikişlerin bulunduğu sürede dikiş bölgesine antibiyotikli kremler uygulanması sağlıklı bir iyileşme açısından uygulanabilir.
Burun estetiği ameliyatının en önemli kısımlarından biri kemik şekillendirilme işlemidir. Klasik rinoplastide bu işlem, çeşitli cerrahi aletler ve mikromotorlar ile yapılmaktadır.
Ultrasonik rinoplastide ise bu işlem ultrasonik bir cerrahi sistem yardımı ile yumuşak dokulara ve kıkırdaklara hiçbir zarar vermeden çok hassas bir şekilde gerçekleştirilir.
Bu teknik özellikle eğri burunları veya kalın kemikleri olan hastalarda klasik yöntemlere göre göz çevresinde oluşabilen şişlik ve morluklar açısından ciddi üstünlük sağlar.
Burun estetiği sonrası 1 hafta dinlenme genellikle yeterlidir. Genellikle hastaların daha rahat bir iyileşme süreci için iş ve diğer önemli faaliyetlerden yaklaşık bir hafta süreyle uzak durmaları tavsiye edilir.
Ameliyattan 2-3 hafta sonra burundaki ameliyat belirtilerinin yaklaşık % 70’i gider ve burnun yeni şekli ortaya çıkmaya başlar. Ancak daha fazlasını, ameliyattan yaklaşık 6 hafta sonraya kadar, ameliyatın tüm belirtilerinin yaklaşık % 80-85’i iyileştiği zaman görülür.
Burun estetiği sonrası iyileşme süreci hastanın, cerrahın tavsiyelerine uyumu, sigara ve alkol kullanımı, beslenme şekli ve sağlıklı yaşam kriterlerine bağlı olarak da değişiklik gösterir.
Rinoplasti her mevsim yapılabilecek bir ameliyattır. Sadece yaz dönemleri için bir istisna vardır.
Ameliyat sonrası direkt güneşe 3 ay maruz kalmamak gerekir ve eğer yaz döneminde deniz tatiline gidecekseniz tatil sonrası ameliyat olmanız sizin için kolaylık sağlayacaktır.
–Zorlayıcı egzersizlerden en az iki hafta kaçının. Altı hafta boyunca basketbol veya voleybol gibi münakaşalı sporları oynamaktan kaçının. Kısacası yüzünüze ağır cisim çarpabilecek aktivitelerden kaçının.
–Yüzmeye gitmeyin. Burnunuz hassas olduğundan yüzmek ve özellikle dalış yapmak burnunuzu hala iyileşmekteyken hareket ettirir. Ayrıca burnunuza giren klor canınızı yakabilir. Yüzme havuzuna 2 ay, denize 1 ay girmeyin.
–İki hafta boyunca sümkürmeyin.
–Çok çiğnemeyi gerektirecek yemekleri yemeyin.
–Aşırı mimiklerden 2-3 hafta kadar kaçının.
–Dişlerinizi sert fırçalamayın.
–Genellikle önden düğmeli giyip- çıkarması kolay kıyafetler kullanın ki burnunuza çarpmasın.
–İlk 2-3 ay çerçeveli gözlük kullanmayın, lens veya gözlük zorunlu ise hafif, çerçevesiz gözlükleri tercih edin ve burnunuza ağırlık binmeyecek şekilde steril yara bandı yardımıyla gözlüğü yukarıda tutacak bir sistem kurun.
–Cildinizi güneş ışığından üç ay boyunca koruyun. Güneşe çıkmadan önce yüzünüze her zaman güneş kremi sürmeniz çok önemlidir çünkü çok fazla güneşe maruz kalmak kalıcı renk değişikliğine neden olabilir.
–İlk üç hafta boyunca sigara içmeyin. Bu tavsiye ameliyattan önce ve sonrası üç hafta için geçerli.
Rinoplasti ameliyatlarından sonra burun içinde ödem gelişeceği için genellikle tampon koyulur fakat tampon olarak çoğunlukla hastanın nefes almasını sağlayan hava yollu silikon tampon tercih edilir.
Bazen minimal girişimler yapıldığında tampon koyulmadığı veya kendi kendine eriyen özel tamponlar koyulduğu da olur.
Ameliyat sonrası kişiden kişiye değişmekle birlikte ilk 3-4 gün belirgin şişlik olabilir. Daha sonra 3-4 haftada bu şişlikte belirgin azalma olur.
Burundaki ödemin tam anlamıyla gerilemesi ve burnun asıl şekline kavuşması 4-6 ayı bulabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası 6. hafta, 3. ay, 6. ay ve 1. yıl kontrolleri oldukça önemlidir.
Evet, rinoplasti ameliyatı kolay bir ameliyat değildir. Çünkü burnun fonksiyonelliğini koruyarak yüzün karakteristik yapısında marjinal değişiklikler yapmadan her yüze uygun yeni bir burun oluşturmak hem hekimin tecrübesine hem de hasta-hekim arasındaki uyuma bağlıdır.
Her cerrah ameliyatın tahmini sonuçlarını göstermek için farklı yol izler. Bu amaçla çizimler, fotoğraflar ve çeşitli photoshop programları kullanılabilir.
Bilgisayardaki görüntü ameliyat sonrası durum ile ilgili kesin ve garantili bir sonuç veremez sadece tahmini yaklaşık bir görüntü elde edilir ve bu durum hastalar tarafından bilinmelidir.
Estetik burun ameliyatı sırasında, var ise burunla ilgili her türlü solunum sıkıntınız (deviasyon, valf yetmezliği, et büyüklüğü gibi) eş zamanlı olarak tedavi edilmektedir.
Bu iki ameliyatı eş zamanlı olmanız en doğru seçenektir. Çünkü nefes ameliyatı sırasında çıkarılan parçalar, estetik ameliyat kısmında kullanılabilmektedir.
Ameliyat süresi, yapılacak işleme ve uygulanacak tekniğe göre değişmekle birlikte 2-6 saat sürebilmektedir. Ama genellikle ortalama 3 saat civarıdır.
Ameliyat sonrası burun ateli 1 hafta sonra çıkarılır, fakat burun sırtı, ödemin gerilemesi için 1 hafta da flasterlerle desteklenir, dolayısıyla tüm yüz makyajı ilk 2 hafta zorunlu olarak yapılamamktadır.
Bu sürede göz çevresine concealer gibi kapatıcılar dermotolojik ürünler tercih etmek koşuluyla sürülebilir. 2 hafta sonunda flasterler de çıktıktan sonra ciltte hafif bir soyulma hali bir miktar komedon artışı olabilir, bu gibi sorunları gidermek için hafif hareketlerle yüz temizleme jelleri ile yüzü temizlemek alkol bazlı olmayan toniklerle cildi temizlemek mümkündür.
Ciltteki bu soyulma döneminde de aşırı makyajdan kaçınmak cildin hava almasını sağlamak gerekir. Aşırı sert cilt temizliği ve peeling yapmaktan 2 ay kaçınmakta fayda var.
Blog
En Son Blog Yazıları
Rinoplasti ve diğer prosedürlerle ilgili blog yazılarımızı blog sayfamızı ziyaret ederek okuyabilirsiniz.
Boyun ve Yüz Germe
Yaşlanma, stres ve yer çekimi etkisi ile cilt sarkıp kırışacak ve yüzün genç görünümü bozulacaktır. Boyun ve yüz germe ameliyatlarındaki hedef, yaşlanmış cildi yenilemek ve sarkmış…
Çene İmplantı
Çene ucu geride olanlar, iri yapılı burnu olanlar, etli boyun yapısı olanlar için ameliyat öncesi çekilen fotoğraflarda bazen sadece rinoplasti (estetik burun ameliyatı) yapmak yeterli olmayacaktır.
Bişektomi
Yanak iç yüzünden yapılan bir kesi ile orta yüzümüzde bulunan derin ve yüzeyel olarak yerleşmiş bişot yağ yastıkçığının bir kısmının alınması işlemidir.